Јован Крститељ

Jump to: navigation, search
Свети Јован Крститељ, икона XIV век
Свети Јован Крститељ, икона XIV век

ЈОВАН КРСТИТЕЉ (грч: Ιωάννης ο Βαπτιστής) - Пророк који се родио шест месеци пре Христа, па с обзиром на то да је објављивао вест ο доласку Месије - Христа, назван и Претеча (онај који иде напред, трчи испред Мк 1,2). За Јована је Спаситељ рекао да је највећи од рођених од жена (Мт 11,11), да су до њега "закон и пророци" (Лк 16,16) и да се од њега Царство Божије проповеда Јеванђељем.

Свето Писмо о Јовану Крститељу

Његово рођење и службу предсказали су прорци Исаија (40,3) и Малахија (4,5), као и Арханђел Гаврило (Лк 1,5-15). Јованово рођење опширно је изложио јеванђелист Лука (1,1-80). Своју младост провео је у пустињи (Мт 3,4; Мк 1,1), све до свог јављања народу. У својој тридесетој години, почео је да проповеда у јудејској пустињи и позива народ на покајање: "Покајте се, јер се приближило Царство небеско" (Мт 3,2), и "излажаше к њему Јерусалим и сва Јудеја, и сва околина јорданска." (Мт 3,5-6) Према јеванђелисти Луки, Јован је почео да проповеда у 15. години царевања Тиверија, у време намесника јудејског, Понтија Пилата и управљања Галилејом Ирода Антипе. Првобитно место службе била је јорданска пустиња, а касније јорданска обала. Нарочито је наглашавао да је његово крштење водом само припрема за дочек Месије и да је Месија који долази већи од њега. Α управо Исус долази на Јордан и тражи да се крсти да би "испунио сваку правду" (Мт 3,15). Јован га крштава и представља народу као "Јагње Божије које узима грехе света" (Мт 3,13-17) и (Мк 1,9-11). Јован је ο Христу сведочио као ο истинитом Богу и Сину Божијем и Спаситељу света (Јн 1,15-18, 19-28, 35-37), при том вршећи своју службу "у духу и сили Илијиној" (Лк 1,17). Себе је сматрао недостојним "одрешити ремена на обући његовој" (Јн 1,27).

Страдање

Као неустрашиви проповедник моралног живота, није се устезао да прекори цара Ирода Антипу због незаконитог брака са Иродијадом, женом свога полубрата Филипа (Мк 6,17), која му је довела у брак кћерку из ранијег брака (њено име Салома, не спомиње се у Јеванђељу). Ирод га је бацио у тамницу у тврђави Махир, у пустињи, и хтео га је убити. Али се бојао народа који га је "држао за пророка" (Мт 14,5). На Иродов рођендан, за време гозбе, Иродијадина кћи Салома је својим плесом одушевила Ирода, који је обећао да ћe јој дати све што заиште, "па чак и половину царства" (Мк 6,21-23). На материн савет, затражила је главу Јована Крститеља, и цар је удовољио молби: џелат је посекао главу Јованову и дао је девојци, а девојка матери. Дознавши ο овоме, ученици Јованови дођоше и погребоше тело (Мт 14,6-12; Мк 6,21-29).

Прослављање и иконографија

Св. Јован се слави шест пута у години: 23. септембра - дан његовог зачећа; 24. јуна - рођендан (Ивањдан); 29. августа - Усековање главе; 7. јануара - дан после крштења Христовог (Јовањдан); 24. фебруара - спомен на I и II обретење (проналажење) његове главе; 25. маја - спомен на III обретење.

Православна иконографија га изображава на више начина, од којих су најкарактеристичнији:

  • Са крилима, сходно пророчанству Малахијином да ћe доћи у облику Анђела (Мал 3,1), који се иначе слика са крилима.
  • Како стоји са свитком и текстом: "покајте се ..." (Мт 3,2), а позади је суво дрво подно којег је секира (Мт 3,10).
  • Као кефалофорит - светац коме је одсечена глава који држи сам своју главу (уз то и са крилима).
  • како стоји у пустињи с лавовима у позадини.

У Православној иконографији, сцене из његовог живота приказане у циклусу Јована Претече: Благовести Захарији (Анђео објављује зачеће Претече), Сусрет Захарија и Јелисавете, Рођење Јованово, Бекство Јелисавете с Јованом у пустињу, Захаријина смрт, Анђео води Јована у пустињу, Јованова проповед у околини Јордана, Крштавање цариника и војника, Секира код корена дрвета, Јован крштава народ, Христос на гумну, Претеча показује Христа, Сусрет Христа и Јована, Крштење Христово, Јован опомиње Ирода (Претеча изобличава Ирода за безакоње са Иродијадом, женом брата његова Филипа), Одвођење Претече у тамницу, Усековање и погреб, Прво обретење главе, Друго обретење главе, Tpeћe обретење главе.

Сродне теме

Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net