Апостол Јаков Алфејев

Jump to: navigation, search
Апостол Јаков Алфејевикона XII век
Апостол Јаков Алфејев
икона XII век

АПОСТОЛ ЈАКОВ АЛФЕЈЕВ (грч: Ιάκωβος του Αλφαίου), познат и као Јаков Млађи, један од дванаесторице Апостола Христових, син Алфеја и Марије, брат Апостола и јеванђелисте Матеја. Римокатолици га погрешно изједначавају са Јаковом Праведним, братом Господњим, што потиче од оригиналне грешке коју је начинио Блажени Јероним. Црква га прославља 9. октобра.

Нови Завет о Јакову

Јаков Алфејев се ретко спомиње у Новом Завету, и то на списковима Светих Апостола: (Мт 10,3; Мк 3,18; Лк 1,13; ДАп 1,13), као и у вези Марије, његове мајке: "А бијаху ту и жене гледајући издалека, међу којима бјеше и Марија Магдалина и Марија мати Јакова Малога и Јосије, и Саломија." (Мк 15,40), док (Мк 16,1) и (Мт 27,56) спомињу "Марију Јаковљеву", односно "Марију, мати Јаковљеву."

Из Охридског пролога

Син Алфејев и један од дванаест великих Апостола. Рођени брат Апостола и јеванђелиста Матеја. Сведок истинити речи и чудеса Господа и Спаса нашега Исуса Христа, сведок Његовог страдања, Васкрсења и Вазнесења. По силаску Светога Духа о Педесетници, Апостолу Јакову паде у део да проповеда Јеванђеље Христово у Елевтеропољу и околним местима, потом и у Мисиру, где и пострада за свога Спаситеља. Са великом силом, и на речи и на делу, проносио је Св. Јаков спасоносну благовест о ваплоћеном Богу Слову, рушећи идолопоклонство, изгонећи демоне из људи, лечећи сваки недуг и сваку болест именом Господа Исуса Христа. Његов труд и његова ревност крунисани су великим успехом. Многи незнабошци поверовали су у Христа Господа, цркве се основале и уредиле, свештеници и Епископи поставили. Пострада у Мисиру у граду Острацину будући на крст распет од незнабожаца. И тако се пресели у царство небесно овај велики и дивни Апостол Христов, да бесмртно царује са Царем славе.

Сродне теме


Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net