Апостол Симон Кананит

Jump to: navigation, search
Апостол Симон Кананит икона XVIII век
Апостол Симон Кананит
икона XVIII век

СИМОН КАНАНИТ (грч: Σίμων ό Κανανίτης), или Симон Зилот (грч: Σίμων ο Ζηλωτής), један од дванаесторице Апостола. У апостолском списку код Матеја (10,4) и Марка (3,18) носи надимак Кананит, док се код Луке у оба његова списа наводи као Зилот (Лк 6,15; Дап 1,13), и то углавном на десетом месту.

Нови Завет о Симону

Зилоти су представљали најрадикалнији политички покрет међу Јудејцима; они су започели побуну међу Галилејцима (Дап 5,37) под вођством Јуде Галилејца "у дане пописа" (становника), која је била угушена. Неговали су снажан национални осећај, желели су да се силом одупру Римљанима и тако су 66. године после Христа започели Јудејски рат. Током борби, оштро су ревновали не само против непријатеља Римљана, него и против умерених следбеника у свом сопственом народу. Због свог ревновања за Јеванђеље, Свети Апостол Симон је добио надимак "Зилот" (Лк 6,15; Дап 1,13), а будући да је био из Кане галилејске, и надимак "Кананит" (Мт 10,4; Мк 3,18).

Према Црквеном предању, био је онај женик из Кане, н ачијој свадби је присуствовао Господ Христос с Богоматером, и где је Господ претворио воду у вино (Јн 2,1-11). По силаску Светога Духа на Апостоле (Дап 2), Апостол Симон је проповедао у Египту, Киринеји, Ливији, Нумидији и Мавританији. Пострадао је мученичком смрћу. Црква га слави 10. маја.

Из Охридског пролога

Један од дванаест великих Апостола. Родом би из Кане Галилејске. На свадбу му дође Господ Исус са Матером и с ученицима. Када нестаде вина Господ претвори воду у вино. Видећи ово чудо, Симон младожења остави кућу, и родитеље и невесту, па пође за Христом. Зилот значи ревнитељ. А Ревнитељем Симон је назват због своје велике и огњене ревности према Спаситељу и Његовом Јеванђељу.

По пријему Светога Духа Симон је отишао на проповед Јеванђеља у Мавританију у Африци. Пошто је успео да многе обрати вери Христовој, буде намучен и најзад на крсту распет као и његов Господ, који му је припремио венац славе у Царству бесмртном.

Сродне теме


Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net