Апостол Тома

Jump to: navigation, search
Апостол Тома, икона XV век
Апостол Тома, икона XV век

ТОМА (грч: Θωμάς), један од дванаест Апостола, обично познат под називом Неверни Тома. У прва три Јеванђеља спомиње се само у списку Апостола; у (Мт 10,3) наводи се заједно с Матејом, у (Дап 1,33) са Филипом. Име Тома потиче од арамејске речи која значи - близанац.

Нови Завет о Томи

У Јовановом Јеванђељу три пута се наводи грчки облик Дидим, Близанац (Јн 11,16; 20,24; 21,2). Међутим, не може се одговорити на питање, чији је близанац био. Према више предања из Сирије и Египта, његово лично име било је Јуда. Само се у Јеванђељу по Јовану говори ο личности Томиној. Био је спреман да са Исусом Христом пође на Лазарев гроб и да погине од јудејске руке (Јн 11,16). Исповедио је да не зна куда Исус иде када им је саопштио своју предстојећу намеру (Јн 14,5). Томино понашање на вест ο Христовом Васкрсењу донело му је надимак Неверни Тома.

Наиме, Тома није био са ученицима када им се јавио Исус (Јн 20,24), и хтео је у то да поверује тек онда ако добије сигурни и опипљиви доказ ο Христовом Васкрсењу (Јн 20,25). Недељу дана касније, Христос се поново јавио ученицима и Томи пружио прилику да се осведочи у истинитост Васкрсења. Томине речи: "Господ мој и Бог мој" (Јн 20,28) сматрају се врхунским исповедањем вере у Христа распетог и Васкрслог.

Остатак живота

Према предању, Апостол Тома је проповедао Јеванђеље у Индији, стижући на југ до Мијапоре, недалеко од Мадраса, где је и пострадао. У тој области и данас постоји гранитни камен на коме је урезан крст и натпис о томе, који датира из седмог века. Поред тога, на западној обали југа Индије, у провинцији Керала, и данас постоје Хришћани који користе у Литургији неку форму сиријског језика. Да ли су то духовна чеда Апостола Томе, не може се са сигурношћу утврдити, али се зна да је на Сабору у Никеји (325) био и Сиро-Халдејски Епископ Јован из Индије и Персије. Мошти Апостола Томе су пренешене из Индије у Едесу 232. године. Данас се налазе и Италији.

Црква га прославља 6. октобра, док је догађају око неверства Томиног посвећена цела седмица, која почиње у прву недељу после Васкрса, тзв. Томина недеља.

Из Охридског пролога

Један од дванаест великих Апостола. Кроз његову сумњу у васкрсење Христа Господа добила се нова потврда тога чудесног и спасоносног догађаја. На име: васкрсли Господ поново се јавио ученицима, да би уверио Тому. И рече Господ Томи: пружи руку твоју и метни у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран. И Тома узвикну: Господ мој и Бог мој (Јн 20)! После силаска Св. Духа, када Апостоли метаху коцку, где ће ко ићи на проповед, паде коцка на Тому да иде у Индију. Он се мало ожалости, што мораде ићи у тако далеку страну, али му се Господ јави и охрабри га. У Индији Св. Тома обрати многе, великаше и сиромахе, у веру Христову, и заснова тамо цркву, и постави свештенике и Епископе. Између осталих обрати Тома у веру и две сестре, жене двојице кнежева Индијских, Тертијану и Мигдонију. Због вере обе ове сестре бише намучене од својих мужева, с којима не хтеше живети после Крштења свога, и отпуштене.

Ослободивши се брака оне поживеше богоугодним животом до смрти. Дионисије и Пелагија, најпре верени међусобно, када чуше апостолску проповед, не саживеше се, него се посветише подвигу. Пелагија сконча живот као мученица за веру, а Дионисије беше постављен од Апостола за Епископа. Кнез Муздије, муж Тертијанин, коме Тома крсти и жену и сина, Азаиа, осуди Апостола на смрт, и посла 5 војника, који га прободоше са 5 копаља. И тако предаде душу своју у руке Xристу своме Свети Апостол Тома. Пре смрти своје и он је, као и други Апостоли, био чудесно пренет у Јерусалим на погреб Пресвете Богородице. Но стигавши доцкан, он зажали горко, те по његовој молби отворише гроб Свете Пречисте, али не нађоше тела у њему. Господ беше узео Матер Своју у насеља Своја небесна. И тако Тома Свети, тамо својим неверовањем утврди веру у Васкрсење Господа, а овде својим одоцњењем откри нам чудесно прослављење Матере Божије.

Сродне теме

Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net