Арханђел Гаврило

Jump to: navigation, search
Арханђел Гаврило, икона XIII век
Арханђел Гаврило, икона XIII век

АРХАНЂЕЛ ГАВРИЛО (грч: Αρχάγγελος Γαβριήλ), име које значи: "сила Божија". Као што се у други дан Крштења Господњег празнује спомен Св. Јована Крститеља, тако у други дан Благовести, Црква слави Св. Арханђела Гаврила, који је благовестио Пресветој Дјеви Марији да ће родити Сина Божијег. Дан празновања у његову част, 26. март, назива се Сабор Светог Арханђела Гаврила. Он је један од седморице Арханђела, који у небеској јерархији стоје на 8. месту. Гаврилова служба је благовешћење спасења људског рода. Спомиње се још 13. јула и 8. новембра.

Служба Арханђела Гаврила

Арханђел Гаврило је одабран од Господа да објави благу вест (благовести) Марији Дјеви о Оваплоћењу Сина Божијег рођењем од Светог Духа и ње, на општу радост све творевине. Зато се након прославе празника Благовести, када се слави Богородица, следећи дан прославља Божији гласник Гаврило, који је тиме дао свој допринос тајни спасења људског рода.

Свети Архистратиг Гаврило обављајући своју службу према Свемогућем Богу, објављивао је људима вест о доласку Месије кроз Оваплоћење Сина Божијег; надахњивао је Мојсија приликом писања Петокњижја Библије, наговестио је Пророку Данилу надолазећа тешка времена за јеврејски народ (Дан 8,16; 9,21-24); показао се Светој Ани и донео вести да ће родити вечно блажену Дјеву Марију. Био је стално уз Свету Дјеву док је као дете живела у Јерусалимском храму, и чувао је током њеног земаљског живота по одласку из храма. Донео је радосну вест првосвештенику Захарији о рођењу Претече Господњег - Јована Крститеља. Господ га је послао Светом Јосифу, обручнику Богородичином - појавио му се у сну, откривајући тајну Оваплоћења Сина Божијег, и упозорио га на нечасне намере Ирода, упућујући га да узме Богомладенца Исуса и Мајку Његову Богородицу, и да иду у Египат; био је са Господом пре страдања док се молио у Гетсиманији, да Га укрепи (Lk 22,43); жене мироносице су од Арханђела Гаврила чуле радосну вест о Васкрсењу Христовом.

Иконографски приказ

На иконама се представља или са крином - приликом Благовештења, или са рајском гранчицом - када је донео вест о скором уснућу Мајке Божије, или са фењером у десној руци са запаљеном свећом и огледалом од јасписа у левој руци - знак да су тајне путева Божијих непознате од остварења и да по самом остварењу, истину могу спознати само они који у огледалу гледају речи Божије и своје савести.

Сродне теме

Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net