Арханђел Михаило

(Преусмерено са Арханђел Михајло)
Jump to: navigation, search
Арханђел Михаило
Арханђел Михаило

АРХАНЂЕЛ МИХАИЛО (грч: Αρχάγγελος Μιχαήλ), име које значи: "који је као Бог"; Михаило припада чину Арханђела, и онај је који чува и помаже Израиљце (Дан 10,13,21; 12,1). У (Отк 12,7-9) описује се како је у рату са Сатаном, аждајом зла. Од свих Арханђела, најчешће се појављује у Светом Писму, мада се у неким случајевима не спомиње директно његово име: Јављање Валаму у (4 Мој 22,22), јављање Исусу Навину (Нав 5,13-15), уништење 185 хиљада војника асирског цара Сенахирима (2 Цар 19,35), спасење тројице Јевреја бачених у пећ огњену (Дан 3). Сабор Архистратига Михаила и осталих бестелесних сила (Аранђеловдан), слави се 8. новембра.

Поштовање у Цркви

Црква Арханђела Михаила назива Архистратигом (αρχιστρατηγός - главнокомандујући), сматрајући га главом све војске анђелске која поштује вољу Божију. Овакво схватање је преузето од Апостола, што је потврђено и кроз случај спора који је Арханђел Михаило водио око тела Мојсијевог (Јд 1,9). Познате су и молитве Михаилу за исцелење оболелих, а то је повезано са вером да је Арханђел Михаило победник над злим духовима, који се у Хришћанству сматрају узроком свих болести. У Цариграду је Михаило поштован као велики исцелитељ, и њему у част је подигнута светиња Михалион (80km од Цариграда), на месту на коме се јавио цару Константину Великом. Хришћанска есхатологија даје велику улогу Арханђелу Михајлу у коначној победи над злом, као и учешћу у самом Суду Господњем, што је попраћено и одговарајућом литургијском химнографијом.

Чуда Арханђела Михаила

Арханђел Михаило спашава храм
Арханђел Михаило спашава храм

У близини Јерапоља у Фригији, постојао је храм посвећен Арханђелу Михаилу, кога је из захвалности саградио отац оболеле кћери, након што је излечена интервенцијом Михаила. У том храму је 60 година служио као црквењак Архип Јеротопски, који је био познат по свом благочестивом хришћанском животу. Незнабожци су из злобе према Архипу решили да га убију и униште храм. Зато су променили ток две реке, тако да се заједно сливају у једно корито, које су онда усмерили према храму. Архип се помолио Арханђелу Михаилу да спречи ту невољу, и молитва му би услишена. Михаило се појавио и ударцем свог жезла направио расеклину у гори, која је скренула ток реке, тако да је храм остао нетакнут.

Арханђел Михаило је научио Свете мученике Флора и Лавра (18. август), да управљају коњима. Због тога се на иконама, они увек приказују са коњима чије узде држи Арханђел Михаило.

Према предању, Михаило је спасао дете које су разбојници хтели да убију бацивши га у море, како би преотели благо које је дете нашло. У спомен тог чудесног спасења, бугарски цар је наредио да се сагради храм у част Арханђела, а пронађено благо је искориштено за украшавање тог истог храма.

Чудновато спасење града Новгорода 1239. године, од војске Бати-кана, описано у Волоколамском патернику, приписује се Арханђелу Михаилу. Патерник сведочи да су Бог и Богородица заштитили град пославши Архистратига Михаила да запрети Бати-кану да не сме да напада град. Када је поменути кан видео икону Михаила у Кијеву, рекао је: "Овај ми је забранио да војујем на Велики Новгород."

У иконографији

Иконографски циклус посвећен "Чудесима Архистратига Михаила" састоји се из следећих библијских и Црквених сцена: Михаило показује Агари воду; Михаило спречава Аврама да жртвује Исака; Михаило зауставља Валаама на путу; Михаило брани ђаволу да се дотакне тела Мојсијева; Михаило снажи Гедеона у бици са Мадијамљанима; Михаило, јавивши се Исусу Навину, налаже му да се изује; Михаило, код Давида, зауставља погибију народа ради његове жртве; Михаило побија 185 хиљада војника Сенахирима; Михаило приноси Данилу храну посредством Авакума; Михаило избавља Цариград од опсаде Персијанаца; Михаило избавља свој храм од потопа; Михаило и Гаврило спасавају дете бачено у море. Сцене из његовог циклуса припадају и циклусу Арханђела.

Сродне теме

Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net