Богослужење

Jump to: navigation, search
Богослужење, манастир Дечани
Богослужење, манастир Дечани

БОГОСЛУЖЕЊЕ (грч. Λατρεία, διακονία, Λείτυργία), Црквене службе које се врше у храму јавно за све вернике. Деле се на службе: дневног, седмичног и годишњег круга.

За вршење било које литургичке радње (богослужења), неопходни су посебни услови - богослужбена лица (свештенство), богослужбени предмети и место.

Свако богослужење је, по речима Св. Јована Кронштатског, "узајамно служење Бога људима и људи Богу.. слатки разговор човека са Богом, слављење Бога и молба за своје потребе.." Богослужење је неисцрпни источник благодати Божије. Источник на коме се наше душе хране, поје, чисте и оснажују, исцељују, освећују и са Творцем сједињују. Зато на богослужење треба редовно долазити, примерено одевени и умно спреми. Богослужење је основа и срж Хришћанства, окосница целокупног Црквеног живота, јер се кроз њега остварује непосредна веза са Богом. Засновано на Светом Писму и Светом Предању, свако богослужење је круна пуноће духовног живота Цркве и сваког верника појединачно. Устројство и поредак богослужења се кроз векове уобличавао у окриљу Цркве. Поред спољних и видљивих радњи, сваки богослужбени обред и свака радња у обреду, има свој веома прецизно одређен смисао и символику.

Читав живот хришћанског верника, у ширем смислу, протиче у богослужењу. Јер, све што се ради, ради се у славу Божију, на корист душе и њеног узрастања у обожењу. Богослужење је заједничко дело свих верних, не само свештенства, него и присутног народа.


Сродне теме

Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net