Дванаесторица

Jump to: navigation, search
Дванаест Апостола Христових, икона XIV век Горњи ред: Филип, Вартоломеј, Јуда, Андреј, Матија, Симон, Тадеј, Тома Доњи ред: Јаков, Петар, Јован, Матеј
Дванаест Апостола Христових, икона XIV век
Горњи ред: Филип, Вартоломеј, Јуда, Андреј, Матија, Симон, Тадеј, Тома
Доњи ред: Јаков, Петар, Јован, Матеј

ДВАНАЕСТОРИЦА АПОСТОЛА (грч. Ο δωδέκατος απόστολος), заједнички именитељ Христових првих ученика, којих је било дванаест. Очигледно је овај број подударан с бројем синова праоца Јакова, од којих потиче дванаест израиљских племена.

Господ Исус Христос, кога су сами ученици називали Учитељ или Рави (Мт 8,9; 9,11; 12,38; Лк 7,40; 19,39; Јн 1,38; 3,2; 20,16),призвао је својих дванаест ученика, "које и апостолима назва" (Лк 6,13), у апостолску службу, после Молитве на Гори. Сам њихов избор између великог броја следбеника означава истовремено и утемељење црквене јерархије. Иначе, да број дванаесторице није безначајан, види се по томе што је уместо Јуде Искариота изабран Матија после Вазнесења Христовог (Дап 1,21-26). У међувремену, Апостоли се називају Једанаесторица (Мт 28,16; Мк 16,14; Лк 24,9,33; Дап 1,26; 2,14).

О Апостолима у Јеванђељу

Ο призиву (избору) Дванаесторице апостола бележе три синоптичка Јеванђеља (Мт 10,1-4 и даље; Мк 3,13-19; Лк 6,12-16), док њихова имена налазимо и у (Дап 1,13). Символика у броју је у следећем: као што су дванаест Јаковљевих синова телесни родоначелници израиљског народа, тако су и апостоли родоначелници Ηοвог Израиља; они ћe на крају овог света седети на 12 престола и судити над 12 племена (Мт 19,28). Међу Апостолима имамо два пара браће: Петра (Симона, арам. Кифу) и Андреја, као и Јакова и Јована, синове Зеведејеве (Јаков је први од Апостола пострадао, био је погубљен мачем цара Ирода Агрипе - Дап 12,12). Сва четворица била су рибари на Галилејском језеру, као и Филип и Вартоломеј (који је идентичан с Натанаилом, Јн 21,2). Матеј (раније Левеј) био је цариник, а Тома је посумњао да је Христос васкрсао (Јн 20,24). Јаков Алфејев и Јаков - брат Господњи, први Епископ Јерусалимске цркве, и писац Саборне посланице, су две различите особе. Ο Левију прозваном Тадеј не говори се више у новозаветним списима, док се за Симона Кананита или Зилота (Лк 6,15) нагађа да је могао бити члан зилотске странке, која је очекивала земаљско испуњење месијанског царства. Свих једанаест Апостола били су родом Галилејци, док је једино Јуда Искариот био из Јудејског места Кариота, на 20km југоисточно од Хеврона. Имена дванаест Апостола како су наведена у првом канонском Јеванђељу: "Први Симон, који се зове Петар, и Андреј брат његов; Јаков Зеведејев и Јован брат његов; Филип и Вартоломеј, Тома и Матеј цариник; Јаков Алфејев и Левеј прозвани Тадеј; Симон Кананит и Јуда Искариотски, који га и издаде." (Мт 10,2-4).

Сродне теме

Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net