Заамвона молитва

Jump to: navigation, search

ЗААМВОНА МОЛИТВА, У древној Цркви, Литургија се завршавала изговарањем молитве полагања руку од стране Епископа који је, том приликом, иза амвона полагао своје руке на главе верника. После ове молитве, народ је отпуштан с богослужења у миру. У византијској Литургији, молитва полагања руку добила је назив заамвона молитва, јер се читала иза амвона од стране Епископа или презвитера, где се и данас чита.

Данас су нам познати текстови око педесет заамвоних молитава које су настале у времену од IX до XVI века. Све су оне употребљаване на потпуним Литургијама Св. Апостола Јакова, Св. Василија Великог и Св. Јована Златоустог у одређене недељне и празничне дане. Данас се на потпуним Литургијама, Василијевој и Златоустовој, употребљава једна заједничка молитва целе литургичке године: "Господе, Ти благосиљаш..." Ова молитва потиче из почетка VIII века. Поред ове, на пређеосвећеним Литургијама данас се употребљава молитва: "Господе Сведржитељу, Ти си сву твар..."

Текст молитве

Литургија Св. Јована Златоустог и Св. Василија Великог

Господе, Ти благосиљаш оне који Тебе благосиљају, и освећујеш оне који се у Тебе уздају, спаси народ свој и благослови наслеђе своје, чувај пуноћу Цркве своје, освети оне који љубе красоту дома твога; Ти их прослави божанском силом твојом, и не остави нас који се у Тебе надамо; даруј мир свету твоме, Црквама твојим, свештеницима и свима људима твојим. Јер сваки добри дар, и сваки савршени поклон одозго је, силази од Тебе, Оца Светлости, и Теби славу и благодарење и поклоњење узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Литургија пређеосвећених дарова

Господе Сведржитељу, Ти си сву твар премудрошћу створио, и неисказаним твојим промислом и великом добротом увео нас у пречасне дане ове - на очишћење душа и тела, на уздржање од страсти, на наду васкрсења; Ти си у четрдесети дан уручио богонаписане таблице угоднику твоме Мојсију, даруј и нама, благи Господе, да се добрим подвигом подвизавамо, да ток Поста завршимо, веру неокрњену сачувамо, главе невидљивих змија сатремо, да се победитељи греха јавимо, и да неосуђено достигнемо поклонити се и светом Васкрсењу. Јер је благословено и прослављено дивно и величанствено име твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова.

Литургија на Недељу о митару и фарисеју

Mи , грешне и недостојне слуге Твоје, Господе Боже наш, удостојивши се стајања на светоме месту Твоме и не имајући ниједнога доброга дела да Ти принесемо, скрушеност срца и смирење духа приносимо као жртву Теби, Којему није потребно ништа од наших добара. Опроштај грехова наших иштемо од Твоје благости; услиши убогу молитву нашу као што ниси презрео цариника који пред Тобом смираваше себе, па си га, штавише, показао праведнијим од фарисеја који оправдаваше себе; Његову хвалисавост и мрску Ти разметљивост одагнај са језика нашега и његову надменост изагнај из срца наших, а цариниково умилење и смирење што нас Теби приближава подари нам, Ти Који смирене узвисујеш, а охоле смираваш. И удостој нас блаженства што чека сиромашне духом у Царству небескоме, милосрђем Јединородног Твога Сина, са Којим си благословен, са пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Литургија на Недељу о блудном сину и Пачисту недељу

Владико, Господе Боже наш, Оче славе, Ти си Јединороднога Твојега Сина послао у свет нашега спасења ради, усиновио нас Њиме и удостојио да Те Оцем зовемо; Буди милосрдан и сада према нама грешнима, преступницима Твојих заповести и немој нас погубити са онима који су се удаљили од Тебе, нити допусти да будемо гладни духовних Твојих дарова, него нас удостој да Ти се приближавамо устима и срцем и покажемо достојанство усиновљења преко добрих дела. Јер ми подражавамо враћање блуднога сина Теби чиме Си и нама обзнанио неисказано Твоје човекољубље према грешницима, да бисмо задобили бескрајна добра припремљена онима који љубе вољу Твоју. Бранич буди роду нашем покоравајући му сваког непријатеља и противника. Благодаћу и човекољубљем Јединороднога Твојега Сина, и обожаванога и животворнога Твојега Духа, сада и увек и у векове векова.

Литургија на Месопусну недељу

Прими наше убоге молитве, Христе Боже, као што си примио сузе и миро од блуднице, и благонаклоно прими песмопој наш, Милосрдни, као некада њене целиве, и даруј нам њено добро обраћење; и удостој нас опроштаја сагрешењâ као што си њу удостојио; и као што ниси одвратио лице Своје од ње која се дотакла Твојих пречистих ногу, тако немој одвратити лица Твога ни од нас који притичемо невидивим стопама Твојега човекољубља; и као што њу, која се безгласно исповедила Теби Срцезналцу, ниси отпустио посрамљену, немој посрамити ни нас нити објави тајне грехе наше на страшноме суду Твоме пред анђелима и људима него нас избави од вечне срамоте и учини наследницима непролазне Твоје славе. Јер си човекољубив и препрослављен, са беспочетним Твојим Оцем и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Литургија на Сиропусну недељу

Благодаримо Ти Христе Боже наш, што си нам садашње време поста управио на спасење, и за кратко време наше највеће духовне ране вешто излечио и свукао са нас мноштво грехова. Ми ти се молимо, свеблаги, удаљи од нас, у време поста, свако фарисејско лицемерје и јудејску опорост. Одагнај (од нас) преузношење због уздржања и уклони свако забрањено дело, реч и помисао. Испуни нас Духом Светим, светлошћу и истином коју си законоположио. Учврсти нас у борби против страсти; укрепи нас у рату против греха. Припреми нас за уздржавање од хране и удаљавање од злих делâ да бисмо следили за Тобом, Који си нам преко поста показао победу над ђаволом, и били причасници смрти и васкрсења, и наслађивали се у вечном животу који си припремио гладнима и жеднима Твоје правде. Род наш, постом и вером у Тебе, оснажи у борби против сваког непријатеља. Јер си Ти Бог наш и Спаситељ, и Теби приличи слава, са беспочетним Оцем и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Литургија на Чисту недељу - недељу Православља

Владико, Боже наш, молимо Твоју доброту услиши нас, недостојне слуге Твоје, и оспособи нас да достигнемо до жељеног завршетка ових дана поста које си нам дао на исправљање, те нâс који се дотакосмо предложених блага води ка венцима којима се надамо; и свуци са нас оружје таме, а украси нас оружјем светлости; даруј нам уздржање нелицемерно, молитву без истицања и Теби благопријатну, милостињу без таштине и благоугодну. Род наш украси да у посту и молитви победама блиста. Милосрђем Јединороднога Сина Твога, са Којим си благословен, са јединим пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Литургија на Средопосну недељу

Ти све људе подупиреш и понижене усправљаш, Христе Боже наш. Ти си из недара отачких неодељено произишао и од Свете Дјеве Марије се оваплотио и у свет си дошао да би природу нашу, отпалу од раја, и од нетелесних и душегубних разбојника нападнуту, обнажену трулежношћу и зло рањену, бриге удостојио и древној отаџбини повратио. Ти Сам Владико невидљиве наше убоје исцели и телесне погибли свежи, преко часне крви Твоје, коју си за нас излио, и светог печата Твог који си нам даровао. И избави нас од непрестаних рана и од невидљивих злодетеља који хитају да нам отму веру и наду у Тебе, и хоће да са нас свуку Твоју благодат. Не лиши нас Твога човекољубља, гостионице и спаситељног Твога лечилишта да бисмо се, излечени и, од свакога порока очишћени, удостојили да будемо записани са првороднима Цркве небеске; Јер си Ти лекар видљивих и невидљивих болести; Ти и благочестивом роду нашем саборац буди. Јер си ти Бог Спаситељ наш, и Теби славу узносимо, са беспочетним Твојим Оцем, и свесветим, и благим и животоворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Сродне теме

Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net