Нови Завет

Jump to: navigation, search
Књиге Новог Завета
Књиге Новог Завета

НОВИ ЗАВЕТ (грч: Καινή Διαθήκη); богословски израз који има три значења: прво, уговор између Бога и човека, друго, збирка књига које изражавају тај уговор, и треће, временски период од Исуса Христа до данас, тј. до краја овог века и Другог Христовог доласка; основни садржај и критеријум апостолске традиције Цркве, чиме се потврђује да је извор њеног богословског учења и литургијске праксе исти; испуњење Старог Завета, као уговора између Бога и одабраног народа Божијег који је био временски ограниченог карактера (Мт 5,17); потврда правоснажности Светог Јеванђеља, тј. Благе вести; део Божијег Откривења које употпуњује и довршава Божији план и домострој спасења човека; збирка од 27 богонадахнутих књига, писаних руком Светих Апостола.

Нови Завет као уговор

Нови Завет је установа између Бога и човека, према којем човек, искупљен од првородног греха добровољном смрћу на Крсту Господа Исуса Христа, као Спаситеља света, прелази из ропског у слободни однос синовства и благодати (Гал 4,4-6), и добија могућност да постигне морално савршенство, које је неопходно за спасење. Божији народ Новог Завета постаје Нови Израиљ, народ који није етнички ограничен искључиво на Јевреје, него обухвата све оне који приступе Божијој Цркви, без обзира на етничку припадност. Припадност том духовном Израиљу, који прихвата веру у Сина Божијег - Исуса Христа, и Његово првосвештенство по реду Мелхиседекову, не изражава се по телесном наслеђу, него по обећању (Рм 9,6-8).

Нови Завет, као нови уговор, има заповести које су дате на потпуно новом нивоу, али садржајно имају исти циљ као и заповести Старог Завета - воде човека ка спасењу. Сажета форма заповести дата је кроз блаженства, које је Исус Христос изразио у Својој Проповеди на Гори (Мт 5-7; Лк 6,14-49). Збивања и наговештаји Старог Завета добили су своје коначно остварење и пуноћу у лику и делу Исуса Христа. Да је то бољи уговор од Старог, сведочи само Свето Писмо (Јев 7,18,19,22), а то можемо и да уочимо и на основу неких карактеристичних детаља:

Нови Завет као библијске књиге

У другом значењу, Нови Завет је збирка свештених књига које излажу живот, учење и остварени план Божији у Исусу Христу, као и продужетак Христовог присуства у Духу Светом у Цркви. То подразумева да он садржи историју оснивања новозаветне Цркве и основе њеног вероучења. Свето Писмо Старог и Новог Завета су једна и недељива књига, пошто је у свима њима централна личност Господ Исус Христос, који се у једнима најављује као Месија, а у другима читамо о Његовом овоземљаском животу након доласка. О недељивости Светог Писма сведочи и блажени Августин који пише: "Нови Завет се у Старом скрива, а Стари Завет се у Новом открива".

Нови Завет садржи 27 канонских књига, и то: четири Јеванђеља (Матеј, Марко, Лука и Јован), једну историјску књигу (Дела апостолска), 14 посланица Св. Павла (Римљанима, 1-2 Коринћанима, Галатима, Ефесцима, Филипљанима, Колошанима, 1-2 Солуњанима, 1-2 Тимотеју, Титу, Филимону, Јеврејима), 7 саборних посланица (Јаковљева, две Петрове, три Јованове и једна Јудина), као и пророчку књигу Апокалипса, познату и под називом Откривење Јованово.

Свештене књиге Новог Завета, садрже запис очевидаца који су њима описали догађаје од рођења Господа Исуса Христа, па све до Његовог Васкрсења из мртвих и Вазнесења на Небо. У њима је описан и силазак Светог Духа на Апостоле, као и њихово проповедање божанске науке у облику Благе вести - Јеванђеља. Поред тога, у њима је описано и све оно што ће се догодити до Другог доласка Христовог, Страшног суда и отпочињања новог века у коме неће више бити греха и неће се ни спомињати.

Временско значење Новог Завета

Ово значење израза Нови Завет се ређе спомиње. Он у суштини представља овај век, који ма своје временско трајање од времена Исуса Христа, па све до Његовог Другог доласка, и успостављања новог неба и земље. Унутар тог временског периода, Нови Завет као уговор је на снази, и проповедање Спасења и Царства Божијег се остварује путем свештених књига Библије, познатих као књиге Новог Завета.

Сродне теме


Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net