Оче наш

Jump to: navigation, search
Икона "Оче наш", 1813. година
Икона "Оче наш", 1813. година

ОЧЕ НАШ, ОЧЕНАШ (грч: Πάτερ Ημών); назива се још и Господња молитва (грч: Κυριακή προσευχή); појављује се на два места у Новом Завету, у Јеванђељу по Матеју (Мт 6,9-13) и у Јеванђељу по Луки (Лк 11,2-4); молитва којој нас је лично научио Господ Исус Христос, изговоривши је након што су ученици затражили да их научи како да се моле (Лк 11,1). Самим тим, у богослужбеном животу Цркве, као и верног народа, заузима посебно место, улогу, значај и поштовање.

Структура

Састоји се из уводног призива Бога, након чега следи седам молби, а завршава се уздизањем славе Богу и Творцу нашему. По свом карактеру, то је молитва синовства, јер у њој призивамо Бога као свог Оца небеског, а по садржају, она одражава целокупан животни пут човечији, по коме се треба руководити. Седам прозби (молби) које се налазе у другом делу, могу да се поделе на две основне скупине, на основу тога на шта су конкретно усмерене. У првој скупини, оне се односе на установљење имена и воље Божије на земљи, на начин који већ постоји на Небу. Тиме изражавамо жељу за несебичном и општом добробити целокупног човечанства. У другој скупини, прозбе се односе на наше појединачне потребе, како у телесном тако и духовном погледу, уз препознавање сопствене немоћи и огреховљености, као и потребе за Божијом милости и помоћи у сваком погледу. Из реченог се види да молитва започиње размишљањем о Богу, затим о целокупној Божијој творевини, затим о самом себи (као делу Божије творевине) и свом јадном стању, да би се на крају завршила поновним враћањем мисли на Бога и Његову славу.

Посматрана из другог угла, молитва садржи основно начело по коме се треба руководити у животу – праштање (чак и непријатељима својим). Будући да је праштање једна од врхунских хришћанских врлина, и да се задобија великим напором, и то тек након задобијања мањих врлина, спомињањем тог савршенства јасно се указује на пут којим онај који се моли треба да иде – путем очишћења душе од било какве горчине, мржње и хладноће према другим људима. Тек чиста душа може да постане причасником божанске природе, тј. Онога који је Љубав.

У иконографском приказу, „Оче наш“ се представља символичко-алегоријском композицијом која илуструје њу саму - Господњу молитву. Композиција је обично подељена на одвојене делове, при чему сваки део одговара делу молитве. Иконе ове врсте су доста ретке. У иконопису и гравури, појављују се доста касно, тек од XVII века (икона „Оче наш“ из цркве Св. Григорија Чудотворца у Москви, сада у државном музеју).

Текст молитве

призив Бога Оца   Оче наш Који си на небесима
молба 1. Да се свети име Твоје
молба 2. Да дође Царство Твоје
молба 3. Да буде воља Твоја, и на земљи као и на Небу
молба 4. Хлеб наш насушни дај нам данас
молба 5. И опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим
молба 6. И не уведи нас у искушење
молба 7. Но избави нас од злога
уздизање славе Јер је Твоје Царство, и сила, и слава у векове векова. Амин.


Црквенословенски


Отче наш, иже јеси на небесјех
Да свјатисја имја Твоје
Да приидет Царствије Твоје
Да будет воља Твоја, јако на Небеси и на земљи
Хлеб наш насушниј дажд нам днес
И остави нам долги нашја, јакоже и ми остављајем должником нашим
И не воведи нас во искушеније
Но избави нас от лукаваго
Јако Твоје јест Царство, и сила, и слава во вјеки. Амин.

Сродне теме

Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net