Архиђакон Стефан

(Преусмерено са Св. Стефан)
Jump to: navigation, search
Свети Стефан, Синај
Свети Стефан, Синај

СВЕТИ СТЕФАН, ПРВОМУЧЕНИК И АРХИЂАКОН (грч: Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος), сродник Апостола Павла, пореклом Јеврејин, један од првих ђакона Цркве, првомученик за Христа. Живео је у Јерусалиму, и био је један од седам ђакона, које су Свети Апостоли рукоположили и поставили да помажу Цркву и сиротињу. Зато је и прозван Архиђакон. Пошто је био првенац међу хришћанским мученицима, Св. Стефан је назван и првомученик. Црква га прославља на други дан Божића, 27. децембра. Други празник посвећен Св. Стефану је 2. августа, када су мошти светог пренесене у храм, који је подигнут и посвећен у његово име.

Силом своје вере чинио је чудеса. Јевреји су се препирали са њим, и увек били побеђивани, јер се нису могли борити против Истине коју је проповедао Архиђакон Стефан. Зато побунише народ и оклеветаше Стефана да је хулио на Бога. Лажни сведоци потврдише те оптужбе, и тада Стефан изађе пред окупљени народ и разобличи оне који су га оптуживали. Његови непријатељи се не задовољише тиме, него га изведоше изван града и каменоваше 27. децембра, годину дана након силаска Светог Духа на Апостоле (Дап 7,58-60). Последња молитва пред смрт му је била: "Господе! Не узми им ово за грех!" Тело Светог Стефана узе потајни Хришћанин Гамалило и сахрани на свом имању. Нешто мање од четири века после, 415. године, његове мошти су пронађене у области северно од Јерусалима, и 2. августа пренешене у храм подигнут у Јерусалиму. Недуго после тога, у време владавине цара Теодосија II Млађег (408-450), пренешене су у Цариград.

На иконама се представља у ђаконском оделу, држећи у десној руци кадионицу, а у левој положену књигу - Јеванђеље, наслоњену на груди, а на књизи су три камена символизујући начин на који је пострадао. Други начин приказа је са трокраким чирком (трикирије) и запаљеним воштаницама у левој руци. Често се његова икона налази на дверима иконостаса, јужним или северним.

Из Охридског пролога

Сродник Aпостола Павла, и Јеврејин од оних Јевреја, који живљаху по областима јелинским. Беше Стефан први од седам ђакона, које Апостоли Свети рукоположише и поставише на службу око помагања сиротних у Јерусалиму. Зато се и прозва Архиђаконом. Силом вере своје Стефан чињаше чудеса велика међу људима. Злобни Јевреји препираху се с њим, но биваху увек побеђивани његовом мудрошћу и силом Духа, који кроз њега дејствоваше. Тада посрамљени Јевреји, навикнути на потворе и клевете, узбунише и народ и старешине народне против невиног Стефана, клеветајући га као да је хулио на Бога и на Мојсеја. Брзо нађоше лажне сведоке који то потврдише. Тада Стефан стаде пред народ, и сви видеше лице његово "као лице ангела" (Дап 6,15), то јест лице му беше озарено благодатном светлошћу као негда Мојсеју, кад је с Богом говорио. И отвори Стефан уста своја и изређа многа доброчинства и чудеса Божија, која Бог учини у прошлости народу израиљском као и многе злочине и противљење Богу од стране тога народа. Нарочито их изобличи за убиство Христа Господа назвавши их "издајницима и крвницима" (Дап 7,12). И док они шкргутаху зубима, Стефан погледа и виде небо отворено и славу Божију. И то што виде, он објави Јеврејима: "Ево видим небеса отворена и Сина Човечјега гдје стоји с десне стране Бога" (Дап 7,56). Тада га пакосници изведоше ван града и убише камењем. Међу мучитељима његовим беше и његов сродник Савле, доцније Апостол Павле. У то време стајаше у даљини на неком камену Пресвета Богородица са светим Јованом Богословом и гледаше мучеништво овога првог мученика за истину Сина њеног и Бога, молећи се Богу за Стефана. То се десило на годину дана после силаска Духа Светога на Апостоле. Тело Светог Стефана тајно узе и сахрани на своме имању Гамалил, кнез јеврејски и потајни Хришћанин. Тако славно сконча овај првенац међу мученицима хришћанским и пресели се у Царство Христа Бога.

Сродне теме

Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net