Апостол Тимотеј

(Преусмерено са Св. Тимотеј)
Jump to: navigation, search
Апостол Тимотеј
Апостол Тимотеј

ТИМОТЕЈ (грч: Τιμόθεος), Свети Апостол, један од седамдесет Апостола; Апостол коме је Свети Павле посветио две посланице уврштене у библијски канон Новог Завета (Прва и Друга посланица Тимотеју); ученик и сапутних Апостола Павла; Епископ Ефеса након прогона Апостола Јована на острво Патмос. Црква га слави 22. јануара.

Житије

Рођен је у Листри Ликаонској, од оца Грка и мајке Јеврејке. Тимотејев отац беше веома познат по свом идолопоклонском зловерју. Мајка и баба Светог Апостола беху Јеврејке. Обадве свете и праведне, и украшене добрим делима, као што о томе сведочи Свети Апостол Павле, говорећи: "Желећи да те видим, опомињући се суза твојих, да се радости испуним; опомињући се нелицемерне у теби вере која се усели најпре у бабу твоју Лоиду и у матер твоју Евникију; а уверен сам да је и у теби." (2 Тим 1,4-5)

Још као дете, Тимотеј се хранио од мајке своје не толико храном колико речју Господњом. Међутим, побеже од незнабожачких и јеврејских заблуда, када Апостол Павле са учеником Варнавом дође у Листру, као што о томе сведочи Апостол Лука у (Дап 14,6). Стигавши тамо, Апостол Павле учини велико чудо - једном речју исцели хромог од рођења. Када је народ то видео, много се дивио говорећи: "Богови се начинише као људи, и сиђоше к нама" (Дап 14,11). Али народ дознаде да они нису богови већ Апостоли и проповедници Бога живога. Тада многи напустише заблуду и приступише хришћанској вери. Међу њима беше и мајка Апостола Тимотеја, која је у то време била удовица. Она с радошћу прими у дом свој Апостола Павла, и угости га. И даде му сина свог Тимотеја као дар за чудо које је учинио у њиховом граду и за добијену светлост вере. Дечак Тимотеј беше још мали али способан и припремљен да прими семе речи Божије. Свети Павле га узе, и видећи да је паметан и кротак, и да је благодат Божија у њему, заволе га више него родитељи по телу. Али пошто дечко беше још мали, те није могао путовати с њим, он га остави код куће, и одреди му искусне учитеље да га поучавају Светом Писму.

После неколико година, Свети Павле узе Апостола Силу и крену из Антиохије да посети браћу у свима градовима, у којима је прво проповедао реч Божију. И дође у Листру, где беше Тимотеј (Дап 16,1). Видећи да је одрастао, и да је сваком врлином украшен, и да га сви тамошњи Хришћани много поштују, он га узе к себи у Апостолство. И тако га начини својим неотступним сапутником и служитељем у Господу у свима трудовима и путевима својим. А када хтеде да отпутује из града, он обреза Тимотеја Јевреја ради, којих беше тамо много. Обреза га по закону Мојсијевом, не што је обрезање потребно за спасење, нeгo да се не би саблазнили Јевреји, јер су сви знали да је Тимотеј рођен од оца Грка.

Видећи свог ученика како изванредно напредује у врлинама, Апостол Павле га постави најпре за ђакона, потом за свештеника, па онда и за Епископа, иако је још био млад. У апостолском позиву, Свети Тимотеј је показивао велику срчаност. О томе сведочи Апостол Павле, пишући Коринћанима: "Ако дође Тимотеј, гледајте да буде код вас без страха; јер он ради дело Господње као и ја. Да га нико дакле не презре" (1 Кор 16,10-11). А и пре тога хвалећи га пише: "Послах к вама Тимотеја, који ми је мили и верни син у Господу. Он ће вам напоменути путеве моје" (1 Кор 4,17). Затим га и у другим посланицама својим назива братом својим (Филим 1), (2 Кор 1,1), (Кол 1,1), (1 Сол 3,2). И саветоваше га да не пије воде, него да пије по мало вина, желуца ради свога и честих болести својих (1 Тим 5,23). Но иако тело његово беше непрестано изложено болестима, благородство душе његове било је здраво и никада повређено. Прошао је он све крајеве света са учитељем својим, проповедајући реч Божју у Ефесу, Коринту, Македонији, Италији и Шпанији. С правом се за њих може рећи: "По свој земљи прође проповед њихова, и на крај весељене речи њихове" (Пс 18,5).

По мученичкој смрти Апостола Павла, учитељ Светог Тимотеја постаје Апостол Јован Богослов. Када римски цар Домицијан (81-96) посла Светог Јована у изгнанство на острво Патмос, Апостол Тимотеј постаде Епископ града Ефеса, где после кратког времена и пострада за сведочанство Христово. На празник Катагогијума, маскирали су се људи и жене, и са бесрамним играма обилазили градске улице, носећи у рукама мотке и идоле. Певали су песме, викали, дерали се, и као разбојници насртали на пролазнике, а неке чак и убијали. И друга су гадна безакоња чинили, мислећи бедници да тиме службу чине својим поганим боговима. Видевши то, Апостол Тимотеј се распали огњем божанске ревности, уђе у ту богохулну масу људи и стаде отворено и смело проповедати јединог истинитог Бога, Господа нашег Исуса Христа, а изобличавати заблуду идолопоклонства и ништавност њихових богова. А они, заслепљени тамом идолодемонства, једнодушно навалише на Светог Тимотеја. И стадоше га жестоко тући моткама. Потом га немилосрдно вукоше по земљи, и бездушно ногама изгазише. После дођоше Хришћани, и нађоше Светог Апостола на издисају. Узеше га и изнеше ван града, и када се престави у Господу, часно тело његово сахранише на месту, званом Пион.

После дуго времена, по наређењу цара Констанција II (353-361), сина Константина Великог, Свети мученик Артемије пренесе његове мошти у Цариград, и положи их у цркви Светих Апостола поред моштију Апостола Луке и Апостола Андреја Првозваног 357. године.

Из Охридског пролога

Свети Апостол Тимотеј. Један од Седамдесет Апостола. Рођен у Листри Ликаонској од оца Грка и мајке Јеврејке. Мајку и бабу му похваљује Апостол Павле због вере нелицемерне (2 Тим 1,4-5). У Листри се Тимотеј срео први пут са великим Апостолом, и сам био сведок када је Павле исцелио хромог од рођења. Доцније је Тимотеј био безмало сталан сапутник Павлов, обишавши са њим Ахају, Македонију, Италију и Шпанију. Велики ревнитељ вере, изврстан беседник и сладак душом, Тимотеј је много допринео распрострањењу и утврђењу вере хришћанске. Павле га назива правим сином у вери (1 Тим 1,2).

По мученичкој смрти Павловој, Тимотеј је имао за учитеља светог Јована Јеванђелиста. Али када овога цар Дометијан прогна из Ефеса на острво Патмос, Тимотеј оста у Ефесу да епископује. У време неког идолског празника званог Катагогиум, незнабошци, кивни на Хришћане, мучки и под маскама нападну Тимотеја и убију га (око 93. године). Часне мошти његове доцније су пренете у Цариград и сахрањене у цркви Светих Апостола, до гроба Светог Луке Јеванђелиста и Светог Андреја Првозваног.

Сродне теме

Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net