Храм

Jump to: navigation, search
Храм Светог Саве на Врачару, Београд
Храм Светог Саве на Врачару, Београд

ХРАМ (грч: ναός), грађевина подигнута за богослужбене потребе Цркве; богомоља са значењем предукуса Царства Божијег; кућа молитве и окупљања верних (саборност); место обитавања Бога; дом Господњи. Други израз који се често користи за храм је "црква" (εκκλησία), тако да треба разликовати "црква - грађевина" од "Црква - Тело Христово", мада се Тело Христово најчешће окупља баш у црквама (храмовима). Неки храмови имају посебан статус, и носе назив - саборни храм (καθεδρικός ναός). Главни храм у манастирима се често назива католикон (καθολικόν).

Архитектура и символика

На основу схватања храма као микрокосмоса који одражава васиону - небо и земљу - сваки његов део има одређено сиволичко значење, изражено кроз топографску символику храма која је условљена одређеном богослужбеном функцијом и обредом. Православни храм је здање које се дели на следеће делове: олтар, олтарска преграда (иконостас), наос и припрата (може имати и звоник, параклисе, катихумену, галерију, хор, трем), у оквиру којег је према намени и значају црквени мобилијар. Подиже се у правцу исток-запад (олтарска апсида - прочеље храма), често на узвишеном месту, чиме је символично означавано да је земаљска Црква слика небеске, а када је подигнута на стени (Мт 16,18), уједно подсећа и на небески Јерусалим (посебна, додатна символика у случају храмова посвећених Св. Илији).

Током векова изглед храма зависио је од историјских и материјалних околности, али и врсте - од репрезентативних саборних храмова и маузолеја, до архитектонски скромних облика као што су: капеле, испоснице, пећински храмови, парохијске или гробљанске цркве. У зависности од поднебља и климатских услова, уметничких епоха и стилова, грађени су од најразличитијег материјала - од мермера и камена, опеке или њихове комбинације, до оних од дрвета и бондрука (брвнара) или у пећинама, док је њихов ентеријер осветљаван прозорима или само свећама. Зидови, фасада и унутрашњост, украшавани су различитим техникама, истовремено с декорацијом која је зависила од архитектонске структуре (величине и просторног решења) колико и од религиозно-социјалних и естетских мотива клира или ктитора, задужбинара или манастирске обитељи, али и од способности самих градитеља и зографа.

Према символичкој топографији храма - сваки његов део је с тематским програмом декорације, израженим кроз иконографски програм живописа, који се прати од самог улаза, тј. врата (портала), преко припрате и наоса с кретањем ка иконостасу и олтарском простору, као и по зонама - од тла, одн. сокла и прве иконографске зоне - ка небу, тј. вишим зонама, своду и куполама.

Храм Христа Спаситеља, Бања Лука
Храм Христа Спаситеља, Бања Лука

У архитектонском погледу, између осталог, разликује се више типова храмова: једнобродни и вишебродни, уписаног крста, с крстолико пресеченим главним попречним бродом, обухваћени, затворени спољним зидом, не откривајући се у основи (код тзв. развијеног уписаног крста куполу носе четири слободна стуба, а код сажетог уписаног крста пиластри су приљубљени уз бочне зидове), као што може бити и централног распореда, с кружном (ротонда, толос) или зракастом основом. Једно од могућих обележја храма јесте и постојање више апсида, одн. конхи (триконхос, тетраконхос).

Поред архитектонског стила својственог византијском начину грађења цркава (с једном или више купола, сажетог или развијеног крста у основи, подизаних од опеке или комбинације с каменом), честе су и појаве комбиновања различитих утицаја и стилова у оквиру једног храма, као и угледање на одређене узоре. У српској сакралној архитектури новијег доба, нпр. најпре на подручју Карловачке митрополије, архитектонска структура храмова условљавана је схватањима државне (хабзбуршке) верске политике, која је прописивала да спољашњост богомоља свих вероисповести у монархији буде сведена на типизиране облике, што је условило да и Православни храмови буду грађени према таквом моделу - с једнобродном основом и звоником на западу.

Према Црквеним правилима, оснивање и подизање Православног храма везано је за одређене прописе и обреде (дозвола надлежног Епископа, утемељење, тј. полагање камена темељца, усађивање крста, постављање светих моштију и освећење антиминса), као што се подразумева да свака црква мора бити посвећена: Богу, Богородици, Господњим или Богородичиним празницима, светом или светима.

Храм у Библији

Црква Светог Марка, Београд
Црква Светог Марка, Београд

Храмови су религијске грађевине, разних облика и израде, који су можда били најважније и највредније установе у библијском свету. Начин њихове градње у античком свету већ је одударао од обичних стамбених, административних и других грађевина. Речју храм, у Библији се често обележавају светишта која су незнабошци подизали за своје богове (2 Дн 26,7; ДАп 19,27), као и мали сребрни храмови у облику макета главног храма (Дан 19,24). Ипак се идолски храмови често називају просто домом (кућом): (1 Дн 10,10; 2 Цар 19,37; Ис 37,38). Овом речи именује се и место које су Израиљци посветили Господу. На пример, скинија се називала "дом Господњи" (1 Сам 1,7,9; 3,3), а такође и светиште, а и храм подигнут у Јерусалиму (1 Цар 7,21; 2 Цар 24,13).

Јеврејски храм (јевр. hekal, тј. шатор, Пр 30,28) назива се у Старом Завету домом Господњим (1 Цар 8,10; 2 Дн 3,1; 5,1; Језд 3,6), домом Божијим (2 Дн 5,1; Језд 1,4 и 3,8) и црквом Господњом (Аг 1,2; 2,15). У Новом Завету често се сусрећу та три назива Јерусалимског храма: "храм Божји" (Мт 26,61), "храм Господњи" (Лк 1,9) и "дом Божији" (Мт 12,4), "дом оца мога" (Јн 2,16) и просто "храм" (Мт 4,5; 23,16; Лк 11,51; Дап 1,46), мада се на грчком оригиналу често употребљава реч светиште (ίερόν).

Наравно, реч храм у обичном смислу речи означава и грађевину (Мт 4,5; 23,35; 27,51; Лк 1,9). Будући да Христос и Апостоли нису били јеврејски свештеници, реч светиња, храм, не означава светињу у Јерусалимском храму, него оне притворе, тремове храма, где су они слободно улазили и учили (Мт 21,12; Лк 24,53; Дап 21,26); у преводу се ово разликовање не запажа. Храм је символ:

  1. Храма Тела Господа Исуса Христа (Јн 2,19-22)
  2. Тела и личности Хришћана, као храма Бога и обитавања Светога Духа (1 Кор 3,16; 6,19; 2 Кор 6,16)
  3. Хришћанске Цркве (Еф 2,21; Отк 3,12; 2 Сол 2,4);
  4. Неба - "храм Божији на небу" (Отк 7,15; 11,19; 16,17). У Новом Јерусалиму, Св. Јован није видео храм, "јер је храм његов Господ Бог Сведржитељ и Јагње" (Отк 21,22)


Грчка ПЦ, Санторини
Грчка ПЦ, Санторини
Руска ПЦ, Аљаска
Руска ПЦ, Аљаска
Кинеска ПЦ, Харбин
Кинеска ПЦ, Харбин
Дрвени храм, Руска ПЦ
Дрвени храм, Руска ПЦ

Сродне теме


Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net